Pages

Monday, November 16, 2009

Independence day


Aaaaahhh, alla hoppas ju på att när vi väl hittar intelligent liv i rymden så kommer det vara vänligt sinnat...men tills dess så kommer Hollywood att fortsätta griller i huvudet på oss med illasinnade tentakelmongon som vill elda upp oss allihopa. Harmagedon hysterin har bara börjat...




Filmen öppnar med en närbild på den Amerikanska flaggan som står på månen, samtidigt som man hör Neil Armstrongs röst som läser upp vad som står på plakatet som lämnades där. Men så inträffar nåt som man inte trodde var möjligt, något gigantiskt kommer svävande genom rymden och kastar en massiv skugga över hela månen. Redan här cementerar regissören Roland Emmerich att det här är en väldigt patriotisk film. att kasta en skugga över en av Amerikas största bedrifter är ett direkt hot och mycket mer krävs nog inte för att de flesta som ser filmen ska känna sig genuint hotade av vad som komma skall, speciellt om man är Amerikan. Efter det så blir det bara värre, oidentifierade flygande föremål börjar dyka upp ovanför flera av de största städerna i hela världen. många ser det som en skänk från ovan och är helt säkra på att dem är här med fredliga avsikter, men en signal som en tekniker (briljant spelad av Jeff Goldblum) upptäcker gömd i våra sateliters egna sateliters signaler som verkar vara en nedräkning...men till vad ? Sju timmar senare öppnas alla rymdskepp över hela världen och ut kommer en destruktiv kraft som världen aldrig skådat. På bara några timmar utplånas några av de största städerna i världen och miljontals människor dör. Jeff Goldblum lyckas varna presidenten (Bill Pullman som spelar...sig själv, som alltid) och tillsammans med Goldblums ex-fru, som är presidentens presssekreterare och Goldblums pappa ger dem sig av precis innan Vita huset exploderar tillsammans med resten av Washington. Den Amerikanska armén går till motattack men skeppen verkar vara skyddade av någon sorts sköld. På bara några minuter utplånas hela luftstyrkan och endast en pilot (spelad av Will Smith) lyckas komma undan, han lyckas till och med sänk ett av dem små farkosterna och tillfångata utomjodingen som fanns inuti. dessa tre individer, piloten,teknikern och presidenten kommer inom några dagar, även om dem inte vet det än, att rädda världen.

Historien är inte den mest innovativa som någonsin gjorts, det som gör filmen speciell är dem spektakulära specialeffekter. Filmen är nästan femton år gammal men jag såg den igår och vissa effekter håller fortfarande. Sen är det ytterst underhållande att sitta och leta upp alla patriotiska små...detaljer som finns överallt.

Nr 1. Hjältarna i histrorien täcker hela det Amreikanska spektrumet, makthavarna och den vita överklassen är representerade av presidenten, den vanliga Amerikanska multikulturella medelklassen reprensenteras av Jeff Goldblums judiska, Amerikansfödda arbetaren, den trogna patrioten och den mörkhyade invånaren representeras av Will Smiths stridspilot.

Nr 2. Hela filmen utspelar sig under dagarna precis före och på självaste nationaldagen...Kom igen, precis som när Amerika bildades slåss dem nu mot en armé som vill utplåna dem och ta deras land ifrån dem, symboliken är...asså det finns inte ord nog.

Nr 3. Det mest uppenbara, Amerika är det land som listar ut hur man ska stoppa utomjordingarna och ser till att samordna arméer över hela världen som tillsammans kan utplåna dem.

Och det här är bara dem största detaljerna, det finns små saker överallt, till exempel så jobbar Will Smiths flickvän som strippa för att försörja sin son, hon träffar senare presidentens fru som störtat med sin helikopter någonstans i Los Angeles som inte riktigt gillar hennes arbetsval men hon ändrar sin åsikt efter att flickvännen förklarar varför hon gör det. Det bevisar att Amerika är ett tolerant land som inte förkastar någon.

Förutom effekterna och den naiva patriotismen så är det inte mycket som kan rädda filmen, ingen utav skådespelarna gör mer än vad som krävs för att övertyga oss, förutom Goldblum som är helt fenomenal i mina ögon, och historien är alldeles för förutsägbar. Men när man har utomjordiska monster och gigantiska rymdskepp och dem fetaste jävla explosionerna någonsin, så krävs inte mycket mer. det här är en sån där film som faller in under samma fack som transformers och Rambo 2 crankfilmerna, intelligensbefriad underhållning, allt filmen kräver av dig är att du är villig att acceptera vissa logiska undantag och att du kan uppskatta simpel underhållning, vilket vi alla behöver. För om vi alltid kräver att en film har en rökande Sean Penn som ifrågasätter människans plats på jorden och drar paraleller till det politiska stadiet i världen, så kommer vi till slut att allihopa bli bittra enstöringar som aldrig blir nöjda. Därför är Independence day en Awesome film, inte en bra film utan en awesome film om ni kan haja skillnaden.

När Jeff Goldblum och Will Smith jagar rymdskepp, är det ok att känna sig lite dum men samtidigt fett pepp.

No comments:

Post a Comment