Pages

Tuesday, November 17, 2009

The day after tomorrow


PÅ nittiotalet var det inte lika populärt att hacka på USA, visst gjordes det men inte lika mycket som nu för tiden. Det är aldrig så uppenbart som i Roland Emmerichs filmer, se bara på skillnaden mellan independence day och day after tomorrow, plus att han lyckas klämma in lite skrämselpropaganda om den globala uppvärmningen.

Harmagedon hysterin fortsätter...





The day after tomorrow är i stort sett Al Gores an inconvinient truth fast med riktiga skådespelare och bättre effekter (film idag kräver mer än en powerpoint presentation)

Det var liksom på modet för några år sedan att prata om klimatförändringar eftersom man på riktigt upptäckt vad som pågår med våran planet. Roland Emmerich var inte sen att casha in på det, på typ en halvtimme hade han manuset klart till sin senaste domedagsfilm.

I den så påverkas klimatet så att det blir kallare istället för varmare, det finns en lång och komplicerad förklaring men jag orkar inte gå in på det nu, vi säger som så att eftersom polarisen smälter och blandas med den nordatlantiska havsströmmen (den som ger oss det tempererade klimat vi är vana vid) stannar upp för att salthalten i vattnet rubbas av allt smältvatten. strömmen stannar upp och vädret blir...mildare kan man ju säga, det roliga är att i teorin så stämmer allt än så länge men efter det här så spårar filmen ur lite. ett antal naturkatastrofer inträffar samtidigt och förstör hela norra halvklotet i stort sett och sen kommer kylan. på en vecka ungefär har en ny istid startat och här börjar äventyret. Dennis Quaid spelar en klimatolog som förutspår detta men ingen vill lyssna på honom innan det är försent. Hans son (Jake Gyllenhaal) blir därför strandsatt i ett översvämmat, iskallt New York, modig som han är ger sig Quaid ut för att hitta sin son tillsammans med två kollegor. Det är i stora drag vad filmen handlar om, precis som med independence day så är inte storyn den mest originella, ja delen med en ny istid är nog ganska unik men resten är inte alls lika speciell. Det som drar folk är än en gång effekterna. My god, att se Los Angeles slitas itu av ett dussin tornados samtidigt är jävligt häftigt och samma sak när en tsunami på typ 50 meter dränker hela New York på ett par minuter. Men när det är över så är det inte så mycket mer som händer i effekt väg, den andra halvan av filmen handlar bara om människor som går eller människor som fryser, det är ett mysterium hur Emmerich lyckas med att göra det lika spännande som tsunamis och jättetornados men han måste gjort något rätta för, jag ska vara helt ärlig nu, jag tyckte The day after tomorrow var så bra att jag såg den två gånger på raken, helt crazy. Jag vet ju att filmen inte är bra och jag vet ju att den är ett stort pr trick för att promota sig själv vilket ju inte ska vara bra men precis som med independence day så sitter man ändå kvar och älskar det...Jag tror Roland Emmerich är en trollkarl...Nog prata om det, nu ska vi leta upp sublima (eller inte så sublima) politiska meddelanden i filmen.

The "bad guy" i filmen är Amerikas vicepresident, i början av filmen vägrar han att lyssna på vad Quaid har att säga och tänker mer på ekonomin än ekologin (wordplay) medans alla andra nationer som samlats på något sorts klimatmöte verkligen lyssnar och blir oroliga över det han säger. Det är uppenbart att USA inte är ett bra land i Day after tomorrow och man märker att Emmerich har följt den politiska strömmen sen sist och nu hänger på majoriteten av dem som sätter emot den infekterade supermakten USA.

Det är genialt hur han bara kan byta politiskt ståndpunkt från en film till en annan, men kommer ni ihåg det där jag sa om att vara ett stort pr trick för att promota sig själv ? Hade han valt att fortsätta var Pro-American som han var i independence day hade filmen aldrig accepterats bland folket. Roland Emmerich är så mainstream man kan bli, han hänger på dem som verkar starkast förtillfället och när detta begav sig så var det anti amerika som gällde.

Men hur man än vänder och vrider på det och klankar ner på Emmerichs fegstil när det gäller att göra film så kan man inte missunna honom det faktum att han vet hur man får folk att spärra upp ögonen och fortsätta titta, med ashäftiga explosioner och tornados och snöstormar. man bara Wow !!!


Klimatkris fryser snabbt till is, men frukta ej, för Dennis Quaid kommer rädda dig.

No comments:

Post a Comment