Pages

Wednesday, November 18, 2009

2012


Roland Emmerich fortsätter att one-uppa sig själv hela tiden. Hur slår man aliens som spränger vita huset ? Man dränker hela New York med en jättetsunami. Hur toppar man en jättetsunami då ? Man förvandlar hela Yellowstone national park till en enda stor vulkan och river upp marken under Kalifornien så allt rasar rakt ner i avgrunden. The end of the world is here, harmagedon hysterin avslutas idag...




Nu jävlar slår vi på stort, jag kommer säga det med en gång. 2012 är ASGRYYYYYYYYM!!!!!!! Det går inte att med simpla ord förklara hur jävla grym den är. Det fanns stunder då jag satt och tänkte "det här är bättre än Transformers 2" nej så bra var den inte men asså det var snudd på. mer än en gång kommer man dra efter andan av spänning och jag ska vara helt ärlig, jag satt nästan med en klump i halsen ibland, det fanns till och med stunder då man garva, fast jorden höll på att gå under. Det var en kavalkad av känslomässiga ups and downs, något man sällan ser i dagens "effektfilmer"


Så vad handlar filmen om då ? har du sett trailern har du i stora drag sett filmen, det enda dem inte avslöjar där är att alla världens supernationer har tillsammans byggt en flotta av GIGANTISKA skepp i Kina, där ska man kunna överleva och sen när det värsta har lagt sig ska man kunna gå i land och försöka börja om på nytt liksom. så det är ju inte mycket att hurra för på den kreativa sidan, jorden går under...slut liksom. Dock går jorden under på det mest spektakulära sättet du någonsin kunnat tänka dig. Dem ba åker bil genom ett rasande hus och hoppar över lavafyllda raviner och flyger flygplan genom ett kollapsande Las vegas och dem landar på en glaciär i Kina och dem flyr undan en vulkan som är lika kraftfull som tre atombomber. Som jag har sagt förut, man ser inte en Roland Emmerich film för att man vill bli berörd eller upprörd, man gå inte och sätter sig på en biograf som visar 2012 och hoppas på att få se en intelligent film. Man sätter sig där för att bli blown away av awesome explosioner och hus som rasar ihop och mosar hundratals människor. Sånt är spännande, det spelar ingen roll vad du säger, att tittat på stora saker som går sönder eller exploderar är spännande. det handlar inte om att du har låga standards, det handlar om synapser som exploderar i din hjärna när du ser såna saker, det är fakta. Precis som med alkohol, du kan vara hur smart som helst när du är nykter men om du får i dig tillräckligt med sprit så kommer du börja dansa till living on a prayer (sen finns det ju vissa som inte behöver alkohol för att dansa till Living on a prayer. Fellow happy go luckys, I salute you)

2012 uppfyller alla kriterier den lovade och därför är det en awesome film. Den lovade jaw dropping visuals, den lovade big ass explosions, den lovade jordens undergång. Skulle man recensera den ur ett strikt cineastiskt perspektiv skulle den inte komma lång en sexa eller sjua på en 10 skala, den saknar ju faktiskt en hel del, ett trovärdigt manus, solida skådespelarinsatser och något riktigt emotionellt djup.

Men nu känns det som om jag missat något...ahh, sublima politiska meddelanden. Den här gången är filmen väldigt pro America igen. Eller inte så mycket faktiskt, vi gör så här.

Det politiska klimatet idag är. Amerika är knee deep in shit men Bush är ju inte kvar så det lär ju ordna upp sig, dem håller på att avveckla kriget i mellanöstern och Bushadministratonens socioekonomiska snedsteg håller på att ordnas upp. Till 2012 bör ju allt vara bra, vilket det är även i filmen. Man målar även upp USA som ett väldigt altruistiskt land, dem samarbetar med typ hela världen för att mänskligheten ska överleva apokalypsen. Samtidigt finns det en hel del rötägg kvar i maktpositioner i USA, det är ju fortfarande ett väldigt republikan stödjande land, detta personifieras i filmen av Oliver Platts karaktär som...helt enkelt är en vidrig människa som sätter pengar framför mänskligheten.
Så eftersom det inte går att riktigt hacka på USA i dagens läge, men det är ju bara naivt att hylla ett land som är så trångsynt och fucked up som USA så har man istället valt att måla upp en ganska verklighetstrogen bild av USA och istället fokuserat på hela världen och dess globala problem, klimatet är ju synnerligen ett globalt problem, men det tog vi upp i förra filmen...hmm...Vi kan ju alltid anspela på folks rädsla för vad som kommer hända i framtiden, kommer ni ihåg Y2K liksom, men det kan vi ju inte ta eftersom det är ju inte framtiden. Vänta, Maya indianerna har ju förutspått att jorden ska gå under år 2012, dolk känner ju till det, men dem är kanske inte så rädda för det, vissa är det. Fair enough, filmen kan heta 2012 och handla om jordens undergång. Och så kom manuset till. Eller så tror jag att det kom till, jag har dock säkert mer eller mindre rätt.

Så allt som allt är 2012 inte en bra film, det är en awesome film, ni kommer ihåg att jag förklarade skillnaden i förra recensionen. Hädanefter kommer jag att använda den mallen när det behövs, så om jag kallar Transformers 3 för en awesome film så kom ihåg, det betyder inte bra, det betyder dålig men häftig på ett hjärndött sätt, vilket ju är bra på sitt sätt.


Spänn fast ditt säkerhetsbälte och håll hårt i din mjälte, för nu går världen under med ett sjuhelvetes brak och dunder.

1 comment:

  1. Vad duktig du är på att skriva recensioner Torbjörn! Nästan så att du får mig att vilja se den :) Kram My!

    ReplyDelete