Pages

Saturday, August 13, 2011

A list of "ape"ic proportions 3: Escape from the planet of the apes



Ännu en dag, ännu en apfilm, denna gång är det Dags att fly undan domedagen i Escape from the planet of the apes



Än en gång måste jag varna för en del spoilers, bara så ni vet.




Jorden är öde igen, precis som den var när vi förstörde den första gången. både människor och apor är utrotade...eller är verkligen alla döda ?

Två år efter det att Taylor och hans medarbetare gav sig av på sin resa, och troddes vara borta för evigt, kraschar ett rymdskepp utanför Kaliforniens kust. Militären är snabbt på plats och bärgar farkosten, när dem lyckas bända upp dörrarna kommer tre astronauter ut men det är inte Taylor, Landon och dodge som kommer ut, istället kommer tre apor ut ur farkosten.
De tre aporna tas till ett Zoo och där upptäcker veterinärerna att dessa inte är några vanliga apor , dem bär kläder och kan prata, inte bara vissa ord utan hela meningar, dem verkar vara lika intelligenta som vilka människor som helst...

Vad veterinärerna inte vet (men som vi som sett ettan och tvåan vet) är att dessa apor kommer från framtiden, en framtid där apor är den dominanta rasen och människor beter sig och behandlas som djur.
De tre aporna är Zira, Cornelius och en Dr.Milo.
Det tar inte lång tid innan Zira och Cornelius (Milo blir dödad av en gorilla på zooet, helt oprovocerat) blir accepterade för vad de är, och människorna behandlar dem som jämlika, dem får bo på hotell, dem blir guidade runt stan och får träffa allehanda "viktiga" personer, inklusive Presidenten.
Men alla är inte lika positivt inställda till dessa apor. När Zira och Cornelius förklarar var dem kommer ifrån, hur dem kunde bli så smarta och hur det kom sig att jorden förintades i framtiden, så är det vissa människor som känner att det kanske inte är så bra att låta aporna leva vidare om det kommer leda till människans undergång.


Escape from the planet of the apes är en riktig bagatell till film, Den tar inte upp några viktiga eller aktuella frågor, som dess föregångare gjorde, men det som ändå gör den intressant är att den istället för att spegla våran värld så som ettan och tvåan (Planet of the apes och Beneath alltså) så skapar den sin egna tidslinje och försluter hela historien i sin egen dimension. Escape är vad man skulle kunna kalla för startskottet på historien om apornas planet. istället för att vara en metafor för något annat så är Escape ren och skär underhållning, huruvida detta är att utveckla serien eller bara sträva bakåt för att kunna tjäna lite lätta pengar vet jag inte.

Man skulle kunna se det som att 20:th century Fox bara ville tjäna pengar på en redan populär filmserie, och det var nog just så fallet var, men på något sätt så lyckas dem göra filmen intressant. Escape är en överraskande varm och humoristisk film som lyckas blanda drama och äventyr på ett ganska lyckat sätt.
Samtidigt så är Escape precis lika onödig som Terminator salvation. Vi vet sen tidigare filmer hur det kommer sig att jorden går under och hur robotar (eller i det här fallet apor) mer eller mindre tar över planeten och förslavar människorna.
Men till skillnad från salvation (jag spottar på den filmen) så förlåter man Escape för den är faktiskt underhållande.


Nu har dem lyckats göra två väldigt riskabla uppföljare på en perfekt film. Förhoppningsvis gör dem som rutinerade gamblers och lägger av när dem är på topp...men nej, det kom två filmer till. hoppas dem inte förstör allt nu, vi får väl se, imorgon när jag recenserar Conquest of the planet of the apes (asså dessa titlar asså).


Från framtid till dåtid, så tror jag att alltför intelligenta apor bland människor aldrig kommer ha något vidare glid.

No comments:

Post a Comment