Pages

Friday, August 12, 2011

A list of "ape"ic proportions 2: Beneath the planet of the apes




Så var det dags för den andra filmen i historien om apornas planet.


Uppföljare är bra, jag vet att många ogillar uppföljare men tänk bara på The empire strikes back och Gudfadern 2, dessa är praktexempel på uppföljare. Samtidigt finns det ju en hel del uppföljare som vi kunde ha sluppit. The hills have eyes 2, Speed 2, Matrix reloaded och Matrix revolutions. dessa är skräckexempel på filmer som verkligen smutskastar sin föregångare. Frågan är då, att göra en uppföljare till en så hyllad film som Apornas planet, är det verkligen klokt ? We are about to find out.

Den här gången går det inte att undvika spoilers, så jag varnar alla er som inte sett filmen.




Beneath the planet of the apes tar vid precis där Planet of the apes slutar, Taylor och Nova hittar Frihetsgudinnan. Rostig och halvt nedsjunken i marken, Taylor kom aldrig till en annan planet, han reste bara i tiden och landade på jorden igen. Allt var förgäves...
Samtidigt, ute i den förbjudna zonen har ett nytt rymdskepp kraschat. Den enda överlevande är astronauten Brent, Han och hans överordnade lämnade jorden bara några månader efter Taylor och följde samma kurs för att se vart han tagit vägen. Väl framme möts Brent av en öde planet som inte verkar vara bebodd, men så stöter han på Nova, Kvinnan från första filmen, hon kommer ridande på en häst med Taylors namnbricka runt halsen. Brent lyckas få henne att ta med honom till Taylor, men istället hamnar dem i "Ape city" där alla apor bor. Dem får reda på att efter incidenten med Taylor så anser Gorillorna (Gorillorna utgör apornas militära makt) att människorna är ett hot och att någonstans i den förbjudna zonen finns fler intelligenta människor som måste utrotas. Apornas andlige ledare, Dr. Zaius, har inte mycket att säga till om längre eftersom hans religion inte längre går att lita på. Samtidigt så håller aporna på att svälta och generalen, Ursus, ser detta som ett ännu starkare argument att ge sig ut i den förbjudna zonen i hopp om att hitta bördig mark.

Brent och Nova blir tillfångatagna men lyckas fly med hjälp av Zira och Cornelius, dem blir jagade av armén och för att komma undan gömmer dem sig i en grotta i den förbjudna zonen. Där nere får Brent se att han aldrig riktigt lämnade jorden, precis som Taylor före honom inser han människans enfaldighet. Brent och Nova letar sig djupare ner i grottan och där upptäcker dem att "under apornas planet" har människorna fortsatt leva efter katastrofen som ödelade jorden, dem har även utvecklats vidare, bortom det vi kallar mänsklighet...


Enligt mig så är Beneath the planet of the apes, en bra uppföljare, inte lika bra men bra.
Den har, precis som sin föregångare en hel del att säga till om. Ämnena är en naturlig utveckling efter vad dem behandlade i ettan. Denna gång handlar det om hur ett mer och mer sekulariserat samhälle faller sönder under två stridande ledares konfrontationer. Ursus, med sin militära makt tar snabbt övertaget och Dr. Zaius måste mot sin vilja följa med armén ut i den förbjudna zonen i hopp om att kunna beskydda aporna från sanningen men också för att inte sätta sig upp mot den starkare makten.

Sen sen tar dem upp ämnet religion, och hur sektliknande sådana lätt kan driva sina följare i fördärvet. Människorna som lever under marken tillber alla den nya guden, en atombomb som aldrig avfyrades, men som sista försvar så planerar människorna på att använda bomben mot aporna, men dem verkar inte förstå att bomben kommer inte bara förinta deras fiender, utan dem själva också. Dem är blinda inför sanningen på grund av att dem slaviskt följt sin religion under alla dessa år.
Taylor och Brent, som inte är religiösa, ser fort misstaget som människorna kommer att göra och försöker förhindra att aporna och människorna möts i strid, men precis som i våran tid så kan vi inget annat än att slåss mot varandra och när Aporna skjuter ihjäl brent tillsammans med dem andra människorna inser Taylor att den här världen inte är värd rädda den heller. Precis innan han själv dör av en skottskada avfyrar han bomben och raderar alla fel vi någonsin begått.
I slutändan var det det enda vettiga att göra, istället för att låta historien upprepa sig om och om igen.


Detta hade varit ett verkligen bra slut på historien om våran och apornas planet, men även om "Beneath" fick dåliga recensioner så drog den in sin budget tre gånger om på bio och därför är det lönsamt att göra en uppföljare till. Vi får se hur det blir med det...

Hela filmen genomsyras också av ett tämligen starkt antikrigs budskap. Zira motsäger Gorillornas aggressiva politik och när Armén ska dra iväg till den förbjudna zonen samlas ett antal apor och skapar en mänsklig mur för att hindra dem, men precis som i den riktiga världen går det inte att stoppa ett krig med något annat än att gå till motattack. Jag gissar på att detta kom sig naturligt eftersom filmen är gjord på början av 70-talet och filmen handlar om krigande ideologier.

Allt som allt är Beneath en ganska larvig film. människorna går omkring i prästsärkar och använder telepati i stället för att prata, och varje gång dem "telepaterar" så piper det till som en B-films laserstråle. Hela konceptet med att följa upp en så perfekt historia som Apornas planet (även om dem lyckades i "beneath med att göra en fortsättning relevant)känns onödigt. Uppföljare till en film som inte har ett cliffhanger slut eller öppet nog blir lite krystat, men i Fallet Beneath the planet of the apes så lyckas dem rädda situationen med ett nästan lika intelligent manus som i ettan. Dock kommer man, varje gång man pratar om Apornas planet, bara komma ihåg ettan.


Att göra en film om apor VS människor där dem inte slåss kräver en uppföljare där dem faktiskt slåss förstås, Beneath the planet of the apes är en ganska bra film, men väldigt onödig, och onödigt blödig.

No comments:

Post a Comment