Pages

Sunday, August 14, 2011

A list of "ape"ic proportions 4: Conquest of the planet of the apes


Den här gången ger vi oss in i framtiden igen, men inte lika långt som förut. Nej den här gången så åker vi till det å så futuristiska 90-talet!
Det här är Conquest of the planet of the apes.



Spoilers Spoilers spoilers spoilers spoilers spoilers spoilers spoilers spoilers
Kanske...





Det har gått nästan 20 år sedan Zira och cornelius landade i vår tid och blev nedskjutna för att förhindra förslavningen av mänskligheten, nu har istället apor blivit slavar. För åtta år sedan dog alla hundar och katter utav ett tidigare okänt virus som följt med aporna från framtiden, människan kunde ju absolut inte leva utan ett husdjur, så då fångade man in apor och hade dem som husdjur istället. Efter bara några år insåg man att apor var tillräckligt smarta för att lära sig simplare jobb, så som städa, servera, putsa skor och så vidare. Så nu klassas apor som arbetsslavar istället för djur, men eftersom dem faktiskt är djur så anser alla att man kan behandla dem som man vill. Samtidigt så har Zira och Cornelius barn överlevt
(hur undrar ni, jo så här är det. Jag spoilar en hel del i mina recensioner, men jag tänker inte servera er filmen på ett silverfat. Om ni vill ha hela storyn får ni faktiskt ta och se filmen)
och har uppfostrats av Armando, mannen som hjälpte Zira och Cornelius att fly. Caesar, som han kallas, är nu vuxen och minst lika intelligent som sina föräldrar, om inte lite smartare eller dummare, det beror på hur man ser det. Han är inte religiös men har heller inte sina föräldrars Stillsamma sinne, han är mycket mer känslosam och reagerar mycket starkare på allt som händer runtomkring honom.
Efter att han får se en apa misshandlas mitt på gatan för att han inte gör sitt jobb blir han så arg att han skriker rakt ut "you dirty human bastards!" Grejen är bara den att apor kan inte prata, de enda apor som någonsin kunnat prata dog för 20 år sedan. Armando blir inkallad för utfrågning om sin apa men innan dess så gömmer han Caesar bland de andra aporna. Caesar blir såld till guvernörens (en riktig ärkeskurk) assistent som butler typ.
Armando är fortfarande fast och efter flera dagar har han fortfarande inte erkänt att hans apa kan prata, en sak leder till en annan och han blir mer eller mindre utkastad från 30 våningen. När Caesar får reda på detta inser han hur onda människor är och nåt måste göras. Han samlar alla missnöjda apor och tillsammans startar dem en revolution...


Det här är helt klart den bästa uppföljaren, den slår inte ettan men den är fortfarande riktigt bra. Till skillnad från trean så är Conquest inte alls rolig, redan från början målas hela skärmen svart och det blir aldrig ljusare. Aporna behandlas så illa att det är inte svårt att referera till hur judarna behandlades under andra världskriget, blandat med slavtiden i Amerika. Det är också det som är filmens stora diskussionsämne, är det rätt att behandla någon sådär bara för att dem inte kan prata (för det är i stort sett den enda skillnaden mellan aporna och människorna i filmen) eller är det rätt att behandla någon sådär ? spelar ingen roll om dem är människa eller apa.

Man kan tycka att det känns lite väl tungt för en film om apor att ta upp diskussionen om slaveri men Conquest gör det så väl, jag tyckte faktiskt att vissa av scenerna när aporna blev misshandlade, tvingade att arbeta utan någon vila och fängslade flera stycken i tomma rum utan mat, var riktigt otäcka. Sen förstärkte dem känslan av Nazityskland genom att ge alla poliser och officiella personer i filmen helt unisont i svart, rena rama SS liksom. Så när revolutionen väl kom så var det inte svårt att välja sida, men samtidigt så undrar man om Caesar handlar rätt när han kallblodigt låter ett dussintal gorillor slå ihjäl guvernören och hans polisstab. Vad är det som skiljer honom från människan då ? Men man kan förstå att han är arg. Efter allt han har sett kan man förstå varför han väljer att döda människorna istället för att lära dem.


Conquest of the apes är en oväntad nyanserad och djup film, den utvecklar inte riktigt allt den vill lyfta fram men för att vara den fjärde filmen i serien om apornas planet så är den riktigt bra.

En kul detalj som för mig förstörde filmen är att i Escape from the planet of the apes så förklarar Zira och Cornelius exakt hur det gick till när aporna tog över. Det hela började med att alla hundar och katter dog i en egendomlig sjukdom så människan tog apor till husdjur istället. Sen började man använda aporna som billig arbetskraft och man förslavade alla apor, men aporna blev för intelligenta och när dem förstod vad konceptet slaveri innebar sade dem ifrån, en apa tog det första steget och yttrade det första ord en apa någonsin sagt "NO"


I escape dödar dem ju Zira och Cornelius för att människorna vill inte att detta ska kunna hända, men när sen deras husdjur dör av ett tidigare okänt virus, anar dem då inte att framtiden inte ändrats ? Varför tar dem apor som husdjur ? Minns dem inte vad Zira sade ? Det hela känns så jävla hjärndött, men det kanske är meningen att man ska tänka så, som för att förstärka känslan av att människan är för dum för sitt eget bästa (redan i ettan sade ju dem att det ligger människans natur att förgöra sig själv, vilket dem ju gör två gånger. Och nu en gång till i Conquest)
så det passar väl in.


Nu finns det ju bara en film kvar så jag gissar på att den kommer sluta cirkeln som började med att människan reste i tiden och upptäcker att i framtiden så har människan förlorat ett krig mot aporna. Och nu, i dåtiden så startar aporna krig mot människorna som förslavade dem på grund av det som aporna förklarade skulle bli människans undergång, men vem vet ?

Vi får vänta tills imorrn och se om det faktiskt blir en cirkel eller om hela denna väldigt utstuderade tidsresefilosofi bara rinner ut i sanden...


Ibland ,om man sin apa tvingar att slava och fängslas fast, så får man i revolutionens anda stå sitt kast.

No comments:

Post a Comment