Pages

Wednesday, August 17, 2011

A list of "ape"ic proportions 6: Rise of the planet of the apes




Så var vi äntligen framme vid slutet av den här historien...eller är det början ?
Du kommer få alla svar du någonsin kommer behöva i recensionen, och den börjar nu

This is the rise of the planet of the apes




Spoilers förekommer, men det visste ni väl vid det här laget






Will Rodman är en ung, framgångsrik forskare som kan vara något stort på spåren. Han har hittat ett botemedel mot alzheimers, han har testat medicinen på en schimpans,Brighteyes, som har visat en abnorm utveckling av sin intelligens på väldigt kort tid, men på grund av ett misstag så skjuts apan ihjäl och projektet stängs ner. Alla aporna som var inblandade avlivas, förutom en, Brighteyes nyfödda son. Will tar med sig ungen hem för att undvika ett han avlivas, och efter bara några dagar inser han att ungen är smartare än sin mamma, till och med smartare än människobarn. Åren går och Will fortsätter med sina experiment i hemlighet, han testar medicinen på sin dementa pappa som tillfrisknar helt och hållet på väldigt kort tid, han blir till och med smartare än innan. Ungen, som får namnet Caesar växer och växer, och i takt med att han växer blir han även mycket smartare. efter ungefär åtta år visar dock hans pappa tecken på regression, hans immunsystem skjuter bort medicinen och han insjuknar än värre än förut. Samtidigt så har Caesar växt och är nu så intelligent att han kan jämföras med en jämnårig människa, om inte smartare. Men när Wills pappa hamnar i bråk med deras granne så reagerar Caesar, han attackerar grannen och biter av hans finger, polisen blir inblandad och Caesar hamnar på ett hem för herrelösa apor eller nåt sånt. Där blir han, tillsammans med de andra aporna, slagna och behandlade som skit rent ut sagt. Caesar vägrar finna sig i detta, han listar ut ett sätt att fly och bryter sig in i Wills hus. Där tar han medicinen och inokulerar de andra aporna, men det här är den nya medicinen som Will har jobbat på, och aporna som för bara någon dag sen var helt vanliga apor, blir nu nästan lika smarta Caesar. Revolutionen har påbörjats...



Rise är helt klart den bästa filmen i serien, förutom ettan såklart, den är fortfarande helt fenomenal, den har mycket gemensamt med Conquest (vilket ju var den näst bästa filmen fram tills nu) eftersom den handlar om en intelligent apa som heter Caesar, han lär sina apkompisar att slå tillbaka mot dem som förslavat dem. Enda skillnaden i Rise är att aporna inte är slavar, dem är mer som fångar på ett fängelse men det är typ samma grej. Att använda sig av samma story (typ) som i Conquest var ett smart drag av manusförfattarna, eftersom det var i den filmen som tidslinjen bröts och framtiden skrevs om. Dem påstår det här är en reboot av historien men jag skulle nog kalla det en re-imagening, eftersom dem skriver om historien igen.


Först var det husdjuren som dog och aporna blev förslavade men lärde sig att slaveri är fel, dem blev smartare efter många år hos människorna, och dem gjorde revolt och i en sista desperat chans att vinna kriget så sprängde människorna alla sina atombomber, men aporna överlevde och förslavade de få människor som överlevde, när Taylor anländer och tillsammans med Brent spränger den sista bomben så dör alla apor och männsikor och jorden går under, men två apor överlever (här bryts tidslinjen och en ny framtid börjar skrivas vilket i stort sett förgör de två första filmerna) och reser tillbaka i tiden och förklarar för människorna hur jorden kommer gå under.

Människorna förhindrar detta genom att döda aporna men deras nyfödda son överlever och växer upp på en cirkus där han lär sig att vara mer eller mindre mänsklig. Många år senare har alla husdjur dött (precis som dem sade) och aporna förslavas, Sonen som nu växt upp blir också förslavad, men eftersom han är så intelligent så leder han en mindre blodig revolt och även om människorna avfyrar atombomber på sig själva så lever människor och apor som jämlikar i denna framtid.

Där slutar apornas planet serien och den andra tidslinjen.

Rise är en ny (tredje) tidslinje, den ändrar en hel del detaljer, aporna är smartare redan från början på grund av medicinen och dem försöker aldrig att revoltera så mycket som dem vill hitta sin egen plats i världen, några av människorna råkar bara vara i vägen. det blir aldrig något krig eftersom aporna inte försöker ta över men människan dör ut ändå, den nya medicinen som Caesar använder på aporna är högst dödlig för människor och ytterst smittsam. på bara några månader sprids viruset över hela världen (i en briljant sekvens som pågår bakom eftertexterna).

Detta innebär ju att det egentligen inte borde kunna uppstå något krig i framtiden (som i battle) men vem vet vad dem kan hitta på där borta i Hollywood.

Rise är verkligen en bra omstart dock är den inte en film som lånar sig till diskussioner lika bra som sina föregångare, den är en mer rättfram äventyrsfilm. Förutom vissa uppenbara attacker mot hur vi behandlar djur, speciellt apor, så finns det inte många fler samtalsämnen, kanske att vi borde tänka mindre på pengar och mer på att faktiskt ta vissa risker för att lyckas. Jag tycker dock att det var ett bra val av manusförfattarna. Dem fem första filmerna tog upp de flesta ämnena en film kan ta upp, så nu när dem startade om serien hade dem en chans att göra filmen mer underhållning än inlärning. Och allvarligt talat så tycker jag att apor och människor som slåss låter mer som underhållning är samhällssatir (jag tror jag har nämnt det förut men ändå), och underhållande var det.

Rise var ren underhållning från början till slut, bra skådespeleri från alla, speciellt James Franco som Will och John Lithgow som hans pappa, bländande foto och riktigt bra musik. Något som verkligen överraskade mig positivt var att den inte kändes för kort...det låter konstigt men jag ska förklara.
Dem flesta filmer jag har sett i år på bio så har dem flesta känts för korta, det spelar ingen roll hur lång filmen är (Pirates 4 var nästan 140 min lång) utan det handlar om hur man klippt den och hur man skrivit manuset. Oftast känns det so om en massa detaljer fick klippas bort för att filmen inte skulle bli för lång och därför känns den lite hastig ibland.
Rise hade inte det problemet, dem var 100 minuter lång men hann med alltihopa utan att kännas krystad. Vissa har klagat på att Caesars barndom går lite fort, men jag tycker att sättet dem gör det på (ett montage där Will diskuterar hur Caesars intelligens till bilder av hur Caesar klättrar i träden och samtidigt växer,skitbra ju). Jag har verkligen inget att klaga på när det gäller Rise, kanske vissa av karaktärerna kunde behövt lite mer tid att utvecklas. Förutom det så är Rise en riktigt bra film, inte ett mästerverk men helt klart en film som är lite bättre än det andra jag sett på bio den senaste tiden.



Djur i bur gör mig sur, men när djuren slår tillbaka sjunger jag i dur.

No comments:

Post a Comment