Pages

Friday, January 22, 2010

District 9














Hmm, en mokumentär om aliens som blir mobbade i Sydafrika ? Kom igen, ni kan förstå varför jag valde att inte se den...Det låter ju skittråkigt. Men som av en slump så tänkte jag "nej, nu vill jag se den, det är ju alltid gratis på internet. Så vad tror ni ? Gillade jag den eller inte ?



Filmen börjar som vilken annan Dokumentär(mokumentär)som helst, en massa snuttar ur olika intervjuer med de olika personerna, blandat med klipp på miljöer från händelseplatserna och sen ett klipp till en helikoptervy över vad som kallas District 9. Men innan vi går in på såna detaljer så vill vi ju veta vad filmen faktiskt handlar om, trailersena avslöjade ju i stort sett ingenting och om man tror att man vet vad den handlar om så har man fel. Premissen kanske du hade rätt på, utomjordingar som bor i slumområden i sydafrika, jo jo men filmen handlar om så mycket mer. Historien börjar redan för 20 år sedan (give or take några år) då rymdskeppet först dök upp, det verkade ha någon form av motorproblem för det rörde sig inte eller nånting, efter tre månader tröttnade regeringen så dem bestämde sig för att bryta sig in, väl inne upptäckte dem att det var fullt av utomjordingar men inte en högutvecklad superras (haha) utan en massa rädda, undernärda räkliknande utomjordingar som levde som vildar. Dem fick asyl på jorden och ett temporärt läger byggdes upp precis under skeppet, dit fick alla flytta tillsvidare, men allteftersom tiden gick så hände aldrig någonting. Utomjordingarna blev kvar i lägret vars livskvalitet sjönk drastiskt och nu 20 år senare liknar det mest en stor sophög.

Utomjordingarna, eller räkorna som dem kallas (räka, en nedvärderande titel på utomjording.Ref. Se svartskalle eller nigger) behandlas som djur av befolkningen och beters sig därförsom djur, dem tar vad dem vill ha, lever på sopor och all form av civilisation har utrotats i Distrikt nio. Många anser att räkorna är ett hot mot människorna och tycker därför inte att dem ska få vistas så nära människor som dem gör. Enter MNU (Multi National United) ett företag som startades i takt med att utomjordingarna blev ett större och större problem, deras uppgift är att adressera de olika problem som uppstått på grund av utomjordnigarna, därför ärdet deras ansvar att nu se till att alla utomjordingar blir medvetna om att dem ska förflyttas från sitt nuvarande läge till ett nytt läger, 20 mil bort från deras nuvarande boplats.

ansvarig för denna massvräkning blir Wikus wan de Merve, en nobody som på grund av sitt giftermål med MNU:s VD: dotter får den stora äran. Wikus är inte den mest objektiva person när det gäller utomjordingar, visst finns det ju dem som uppriktigt hatar "räkorna" och inget hellre vill än att dom ska dö, riktigt så rasistisk är inte men han ser inte dem som intelligenta varelser, som jämlikar, han ser dem som djur. och visar därför väldigt lite respekt när han och ett dussin andra MNU anställda ger sig in i Distrikt nio för att få utomjordingarna att skriva på vräkningskontrakten. Men allt är inte som det verkar där inne, vissa utomjordingar smider planer, planer som kommer att förändra Wikus liv, och hans syn på "räkorna" för alltid...

Visst låter det spännande ? Och det är det också.Redan från början suger historien tag i en, även om man ganska fort förstår att det här bara är en vanlig antirasism film så är det berättarstilen som överraskar. Dem har bytt ut Afrikanska slavar mot smutskastade utomjordingar, vilket funkar minst lika bra. Om inte bättre, för visst är det ju viktigt att man inte är rasistisk men allvarligt, hur många filmer kan man göra på det ämnet innan det börjar bli långrandigt ? American history X, Amistad, pianisten(dock inte en rasistisk film men en antisemitisk film vilket ju är samma sak) och Men of honor.


Det är det fina med District 9, den tar ett välkänt fenomen inom filmvärlden och gör...inget speciellt med det, förutom att den byter ut dem vanliga offren mot något som alla kan se på utan förutfattade meningar, utomjordingar. Och sen maskerar den det mesta av allvarligheten med feta explosioner och häftiga actionscener, det är helt enkelt en perfekt film för personer som inte brukar titta på filmer med ett antirasistiskt budskap för att dem oftast är "svåra filmer". För att även om det i grund och botten är en film som borde falla in under kategorin drama så är det actionscenerna som tar upp mest plats, andra halvan av filmen är riktigt actionspäckad och man häpnar över vad Regissören Neil Blomkamp lyckats åstadkomma med ynka 30 miljoner dollar, men har man Peter Jackson som producent så vet du att man få valuta för pengarna.
Säg vad du vill om Sagan om ringen filmerna, men det går inte att komma undan med att dem är oerhört bombastiska i sin produktion.

District 9 överraskar på många fronter, men där den slår som hårdast är på skådespelarfronten. Sharlto Copley är ett namn man sällan hört förut(eller typ aldrig) men nu efter hans insats som huvudrollen, Wikus wan de Merwe, så borde vi se mycket mer av honom i hollywood(hörde jag A-Team ?). Hans insats är enastående, han övertygar i varenda scen och han får en att både hata, älska och ibland till och med skratta åt honom. Att kunna övertyga så bra på så många olika sätt är det nog få skådespelare som kan.
Sen ska även Regissören ha kudos för att han lyckades porträttera utomjordingar på ett så mänskligt vis, att få datoranimationer att visa ordentliga känslor är något som alla filmskapare kämpar med, men Neill Blomkamp har nog gjort det bästa försöket av dem alla(förutom James Cameron med sin Avatar. That shit is THE BOMB!!!).

Dock är inte District 9 felfri. Den evigt tröttsamma dogmakameran som gjorde sitt intåg i Mainstreamcineman i och med The Blair witch project har verkligen inte åldrats med värdighet. alla filmer använder den nu för tiden och den är inte originell eller häftig längre. Den är bara förvirrande, speciellt när det faktiskt ska vara en dokumentär(mokumentär), och kameran skakar ännu mer än i andra filmer. Äej fick jag ändra på bara en ska i filmen skulle det vara kameraarbetet.

Så hur ska man summera District 9 då ?
Helt klart en av förra årets bästa filmer, och ännu mera klart, en av de mest intelligenta och finsmakande Sci-fi filmer som gjorts på väääääldigt länge.

Hur fan kan man vräka en räka och sen tvinga honom att kattmat käka.
Det får mig att vilja kräka...s (fan också)

No comments:

Post a Comment