Pages

Friday, August 30, 2013

Snabba cash III Livet deluxe






Ja vad ska man säga? Snabba cash trilogin kan vara något av de mest ambitiösa som svensk filmindustri har gjort, både i storlek och kvalitet, men att bygga en trilogi utifrån första filmens framgång är alltid svårt och få lyckas...


Jag tror de flesta vet vad Livet deluxe handlar om. Jorge ska göra en sista stöt som är den största i sveriges historia. JW lever på stulna pengar i L.A där han letar efter sin syster och Radovan försöker ta sig ur den kriminella världen för att kunna skydda sin dotter, som i sin tur slits mellan kärleken till sin far och hatet mot sitt eget öde.


Det märks tydligt att Snabba cash i te var planerat som en trilogi från början, just för att första filmen berättar en hel historia. Den är en perfekt mini version av ett brotts epos. Tvåan (min favorit skulle jag nog våga påstå) existerar endast för att ettan gjorde bra ifrån sig på bio, annars hade det bara blivit en film. Trean existerar på grund av två faktorer. Den första är pengar, ettan och tvåan drog in storkovan och mycket vill ha mer. Den andra anledningen är chansen att skapa en så kallad perfekt trilogi.
En perfekt trilogi är en där varje film inte nödvändigtvis är bättre än den förra, men en succé och inte sämre än den förra. Få trilogier har lyckats (Tillbaka till framtiden är ett exempel) och tyvärr så är inte Snabba cash en av dem.

Ett av de främsta skälen till misslyckandet är det faktum att vi blir påtvingade nya protagonister. Radovans dotter Nata var en minimal fotnot i första filmen och är nu en av huvudrollerna (hur hon har hunnit bli 15 år äldre på 3 år är ett mysterium) och samma sak med Martin, Natas livvakt. Två karaktärer vi aldrig sett förut, men som nu tar upp större delen av filmen medan JW, vars missöden denna saga började med, knappt är med.

Den mest intressanta delen av filmen är dock, som alltid, Jorges historia. Efter ett kort fängelsestraff är Jorge numera en ansvarstagande medlem av samhället. Han jobbar i köket på ett ålderdomshem, samma som Nadja jobbar på. De båda har inlett en romans och Jorge lovar att de snart ska bo i det där huset på stranden de alltid pratat om. Jorge har nämligen en plan, han ska genomföra ett värdetransportrån med hjälp av några vänner och en kontakt i Finland. Lyckas han med det är han rik nog att aldrig behöva jobba igen...

Snabba cash III är inte en dålig film, det är bara inte det slutet jag jade hoppats på. Både ettan och tvåan visade upp filmmakeri av sällan skådad kaliber (för att vara svensk film) och förväntningarna på trean blev helt enkelt för stora för att kunna matcha i verkligheten. Visst är det en bra film, en av de bättre svenska filmer på ett tag och det är en ok avslutning på trilogin men den når inte hela vägen fram.

1 comment:

  1. Veldig skuffet over den 3. filmen, 1 var fantastisk og 2 var ganske god

    ReplyDelete