Pages

Saturday, January 7, 2012

Red State







Och årets första film blev The darkest hour...den började med en grön skärm, sen var det svart i en dryg timme tills dem sa till oss att filmen hade pajat och vi fick gå hem.
Nu förstår jag om ni blir lite fundersamma, men oroa er inte jag recenserar en annan film istället, nämligen Red state.




Red State handlar om tre high school studenter som stämmer möte med en medelålders kvinna, dem hoppas på sex men istället blir dem drogade och vaknar upp i en kyrka, där blir dem vittne till ett brutalt mord och inser snabbt att dem går ett liknande öde till möte.

Red state klassas som en skräckfilm och den är ganska läskig, skämtar du ? Den var asläskig, fy fan asså det var så man var tvungen att stanna upp och bara hålla andan ibland. Första halvan var vidrigt läskig, men sen bytte den helt position och blev någon sorts actionfilm, skitskumt men egentligen den enda logiska avslutningen på en så hiskelig historia. För att gå in lite mer på vad filmen handlar om så är det så här. De tre pojkarna hamnar inte i någon vanlig kyrka, dem hamnar i en kyrka full av så kallade "Jesus freaks". Du vet såna som The Westboro baptist church (regissören sade till och med att han baserade sin main bad guy på Pastor Phelps)

Kyrkan består av en familj, bundna via blod eller giftermål och deras ledare är Pastor Abin Cooper (briljant spelad av Michael Parks) och deras mål i livet är att vara gud trogna och utrota homosexualiteten. Som med många extrema religioner eller versioner av kristendomen så anser The five points (namnet på religionen och själva kyrkan) att alla bögar måste dö för att världen inte ska gå under... i stora drag.
Det är väldigt svårt att skriva den här recensionen, jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga. Vad ska jag prata om ? Filmen är egentligen ganska händelselös, den består av så många små lösryckta element och hittar inte riktigt hem. först är det en film om kåta ungdomar, sen handlar den om Kristen fundamentalism och i mitten blir det en hjärndöd actionfilm och slutar med det klassiska temat människor är vidriga. Det som egentligen gör filmen intressant hur den egentligen kom till, att se en making of Red state skulle nog vara mer intressant än att faktiskt se filmen




Regisserad, skriven, producerad av Kevin Smith, killen som gjort sig känd för att göra filmer som inte handlar om nånting och bara innehåller en massa "dick and fart jokes" så känns Red state väldigt annorlunda och man undrar varför han valde att göra en film som denna. Han har aldrig ens närmat sig skräck förut och action är verkligen inte han starka sida, sen så har han gjort en film som inte innehåller ett enda skämt, ok, typ två i början av filmen, sen går det bara utför. Det känns som om Kevin Smith tappat greppet lite grann, men det visste vi alla redan, Sen han började göra film så har han egentligen inte gjort mer än två bra filmer (clerks 2 och Zack and Miri make a porno) resten är bara simpla komedier, vitsig dialog men i slutändan väldigt ytliga och onödiga filmer. Många anser honom vara ett cineastiskt geni men om man tittar lite närmare på hans verk så är dem inte särskilt välgjorda, det enda han gör är att filma folk som pratar om saker, hans manus är fyllda med skitsnack och dålig humor (det betyder ju inte att man inte skrattar) och premisserna är simpla, det enda skälet till att han har klarat sig som filmmakare är att han fick en så kallad "cult following" i och med sin första film. Nu när åren gått och han inte lyckats bryta sig fri från sin mediokra stil så har han istället kört på säkra kort som han vet att hans fans kommer köpa, men Red state blev en vändpunkt, det räckte inte att hans namn stod på postern, ingen studio ville köpa den för dem vet att hans filmer inte drar in några pengar så han köpte filmen av sig själv och spottade på alla kritiker som påstod att han slösat bort två timmar för att sedan sälja filmen till sig själv. Kevin smith har alltid varit en väldigt samlad person, han vet vad han håller på med och han vet hur han ska göra det för att få ut det bästa möjliga av det han gör men nu verkar han ha slagit i huvudet helt plötsligt, eller har han sakta förvandlats till detta svulstiga, otrevliga monster med åren, utan att någon märkt det ? Istället för att göra bra filmer (som vi alla vet att han kan göra om han bara försöker) så har han valt att göra en massa annat för att dölja sin kreativa torka. Han gjorde turneringar runtomkring i USA och stod på scen och pratade om sig själv, kul men väldigt pompöst egentligen.

Han skrev två böcker...Om sig själv.
Han startade en mängd olika podcasts och pratar egentligen bara en massa skit (lyssnade på ett par och det var extremt tråkigt, en och en halv timme om nyårsfirande och hur olika det kan se ut i olika länder blandat med "obscen" humor)

Han säljer rekvisita från sina filmer i en butik han själv öppnat, där säljer han även leksaker och annan "merchandise" från sina egna filmer.

Red State är kanske hans erkännande att han tappat greppet om sig själv. man kan summera det hela som art immitating life och sen life immitating art, sug lite på det så hajar ni vad jag menar.


Kevin smith vet att hans filmer inte blir populära för att dem är bra, utan för att det står Kevin Smith på omslaget och det har han gjort till en enda stor kassako, Alla säger att George Lucas har sålt sin själ. Kevin smith har sålt allt han någonsin gjort för han hade ingen själ att sälja (själen i är i detta sammanhang hans talang)

Gud vad jag svamlar
Det jag vill komma fram till är att Kevin Smith egentligen inte är så häftig som man tror och om man tog bort hans namn från en film som han gjort skulle den klassas som en riktig B-film, inte i alla fall men i de flesta...

För att avsluta denna (avhandling) recension så kan jag säga såhär
Red state var en ganska bra film, bra skådespeleri, bra regi och ett tecken på att han kanske kan regissera annat än sina vänner som babblar, men om han vill bli den "mästarregissör" som han och hans fans tycker att han är så får han lägga ner med att tramsa runt så mycket. Skriv ett nytt manus, utan Jay och Silent bob och utan alla dina polare i småroller, kanske regissera ett manus du inte skrivit och ändå ta det på allvar. Sluta gör dumma Podcasts och lägg mer tid på att göra bra filmer istället. Sälj inte dina filmer som "Kevin Smith-filmer" utan som riktiga filmer istället, kliv av piedestalen och titta dig själv i spegeln.

Och slutligen, sluta rök på, du gör uppenbarligen bara folk irriterade när du gör det (se Bruce willis under inspelningen av cop out) och din undermåliga talang blir bara mindre när du är hög (se cop out) och att börja med knark när man är 38 för att man blir mer kreativ av marijuana känns ganska lamt...


en präst som tror han är bäst, säljer sin häst för att han vet att resten är pest

No comments:

Post a Comment