Pages

Wednesday, March 12, 2014

Dallas buyers club





Jag har ofta svårt att sympatisera med "the badguy" i en film, om det inte är uppenbart att det är han vi ska heja på.
Ron Woodrof är en klassisk badguy. Han super, knarkar, hatar bögar, knullar horor och snor pengar från sina vänner. Så när han får reda på att hans ohälsosamma leverne har givit honom HIV så kände jag en stark likgiltighet inför hans situation. Men ju längre tiden gick och ju mer han kämpade för att hålla, inte bara sig själv utan i stort sett alla andra i samma sits som han, vid liv så kunde man inget annat än att heja på honom.

Vi måste klargöra en sak innan vi fortsätter, det här är definitivt en film som drivs av en enda kraft, Matthew McConaughey...och Jared Leto.
Helt ärligt så tyckte jag att filmen i sig inte var mer än bra, bara bra, det finns redan så många solskenshistorier om människor som överkommer omöjliga odds. Den här var inte sämre än nån av dem, men det stack heller inte ut från mängden direkt. Det som verkligen gjorde filmen speciell var dock skådespelarprestationerna. Jared Leto har ofta briljerat i biroller (Fight club någon?) Och här är han extra bra som Rayon, en transsexuell man med HIV. Det skulle lätt kunna bli överspelat, speciellt med en Texas dialekt, men istället så tillför han exakt rätt mängd flamboyans och Hårdhudad kaxighet till rollen och skapar en extremt fängslande prestation.

Sen har vi "Mr no shirt". Vad är det som har hänt egentligen? Karln spenderar de första 10-15 åren av sin karriär med att göra allt från skräp till helt ok komedi och en del action. Sen kommer Tropic thunder och blåser liv i en aning avstannad karriär, efter det så börjar han ta sitt jobb på mer allvar. The Lincoln lawyer, Killer Joe, Mud (som han ju fick en T.W nominering för) och självklart True detective. Med Dallas buyers club så gör han helt klart en av sina bästa roller hittills och den cementerar Matthew McConaughey som en skådespelare man kan lita på när det gäller briljans.

Så i slutändan så kan man säga att Dallas buyers club är en bra film, men med hjälp av Leto och McConaughey blir det en makalöst vacker film om mod, överlevnad och starka vänskapsband.

No comments:

Post a Comment