Pages

Thursday, June 6, 2013

Evil dead






Jag är så trött på re-makes.
Hela tiden gör de re-makes, och speciellt av skräckisar. Vad är grejen liksom ? Att göra en skräckis är nog något av de simplaste som finns (tro mig, jag har gjort dussintals av dem, kortfilmer men ändå). Varför envisas de med att göra om varenda jävla skräckfilm som gjordes på 80talet ? Ibland så lyckas de ganska bra dock och den nya evil dead är faktiskt en av de bättre remejksen som gjorts på många år. Men det ändrar fortfarande inte på det faktum att det fortfarande är en förbannad re-make.


Så nu ska vi se hur mycket de har förvanskat den odödliga klassikern som är Evil dead.


Istället för fem lyckliga ungdomar som bara är där för att ha roligt och får sin värld sönderfuckad av demoner, det är en klassisk skräckfilm där sorgelösa människor råkar ut för de värsta jävla ödet som finns, det bidrar till känslan av hopplöshet och gör det hela mycket...bättre helt enkelt (jeesus, jag är inte vältalig idag)

I re-maken så är det fem ungdomar som åker upp till en gammal stuga som funnits i familjen sedan två av de var barn och brukade spendera sina somrar där. en av de fem är (insert valfri drog)missbrukare och har åkt upp till stugan mitt i ingenstans med sina vänner för att försöka "spola kröken" helt enkelt. Demoner dyker upp efter att en ohelig bok blir läst ur (vad är oddsen asså) och de redan rätt så melankoliska ungdomarna får mer trubbel att ta hand om.


I originalet är demonerna högljudda och vidriga, det sprutar konstant en massa vidrig vätskor ur de och när de dör så gör det så med buller och bong.

I den nya så är demonerna i stort sett zombies, de är en aning osynliga och är inte alls särskilt läskiga, ganska äckliga dock.

I originalet har vi en klart definierad hjälte i Ash. Han kanske inte är den mest heroiska av de fem men han överlever längst och det är han som till slut räddar dagen

I den nya så har vi ingen enda hjälte, fokus skiftar då och då från alla olika karaktärer och man får en falsk känsla av säkerhet tills de alla dör en efter en tills bara en är kvar.


Det är inte mycket som stämmer i Re-maken, och det är detta som stör mig med denna trend, som för övrigt har pågått alltför länge, om man nu ska göra en ny version av en så älskad film som Evil dead så måste man respektera källmaterialet. Den nya Evil dead filmen misslyckas fatalt på denna punkt.
Som en egen film är det dock en väldigt effektiv skräckfilm som faktiskt vågar gå lite längre än de flesta andra skräckisar nu för tiden. Det var länge sen jag såg så mycket blod spruta ur en människa (eller demon för den delen) på bio, förhoppningsvis är detta starten på en ny splatter våg...och inte fortsättningen på en extremt trött re-make trend.

No comments:

Post a Comment