Pages

Monday, March 4, 2013

Compliance






Sent ska syndaren vakna...




Jag är alltid för att ge etablissemanget fingret, men i vissa fall måste man lyssna och göra som man blir tillsagd. Många kanske inte håller med och det är ju inte så att man måste, men livet blir mycket lättare om man bara vänder kappan efter vinden ibland. Ett sådant fall är när en polis ber dig göra något, då bockar man och ler medgörligt och så går allt mycket snabbare och mer smärtfritt till, men ibland kan man kanske inte riktigt hålla med farbror polisen, men oftast så gör man som han säger ändå. Däri ligger dilemmat, hur mycket kan man komma undan med enbart med hjälp av sin yrkestitel och långt är vi villiga att gå innan vi säger ifrån ?

Det är vad Compliance handlar om.


Det är tidig morgon någonstans i mitten av USA och ägaren av den lokala Chickwich (en fiktiv konkurrent till KFC kan man säga) restaurangen ska just öppna upp. det är fredag, vilket betyder extra många gäster och som om inte det var nog så har ett trasigt kylskåp sett till att det inte finns nog med Bacon, det kommer att bli en lång dag helt enkelt.
Mitt i "rush hour" ringer telefonen och en man som påstår sig var polis berättar att en av restaurangens anställda(den unga, snygga och populära tjejen, föreståndarens raka motsats) är anklagade för stöld, han kan tyvärr inte vara på plats då han utreder hur denna stöld kan vara kopplad till ett större brott så han ber föreståndaren att förhöra den misstänkte.
"Polisen" fortsätter därifrån att orkestrera alltihopa genom att gång på gång manipulera föreståndaren, andra anställda och utomstående personer likaså att göra rent ut sagt vidriga saker mot den anklagade flickan, allt med fyra små ord, "you are in command".


Om man ska vara helt objektiv så handlar inte filmen om mycket mer än så, olika personer gör mer och mer hemska saker mot denna arma flicka och hon går med på allt (en aning motvilligt ibland) just för att det är en polis som ber dessa människor att göra dessa saker mot henne. Det som gör filmen mer intressant än vilken annan tortyrporrfilm som helst är hur "polisen" gör för att få denna flicka att mot slutet stå naken i ett förråd och låter en i stort sett okänd man inspektera hennes underliv. Man sitter där och undrar hur hon bara kan köpa något sånt men om man tänker efter så fattar man hur han gör och han är verkligen ett ondskefullt geni. Det börjar lätt, han ber föreståndaren att ta flickan bak till lagret och visitera henne. Helt ok liksom, hon är ju misstänkt för att ha stulit pengar så pengarna kan ju finnas i hennes fickor, men när de inte hittar pengarna ber han föreståndaren att ta av henne kläderna och kolla om det finns gömda fickor på insidan.Självklart så finns inte pengarna där men det är ju välkänt att kvinnor gömmer pengar i behån så...Efter ett tag så börjar folk ifrågasätta "polisen" och då ber han en ny person ta telefonen och så tar han ett steg bak, två steg fram och så fortsätter det. Då undrar man varför flickan går med på allt ?
Jo för att han bryter ned henne gradvis på samma sätt som han manipulerar alla andra och till slut så går hon med på allt bara för att det ska vara slut.




Compliance var helt klart en av de mest vidriga filmer jag någonsin och det var inge blod, inge våld och inte ens läskig musik. utan det som gör det så jävla läskigt är den kalla, omänskliga tolkningen av något så avskyvärt som detta och hur långt människor går när de har makten över en annan människa, på mer än ett sätt. Craig Zobel (regissören) använder mer än bara situationen för att bygga upp hatet mot "polisen" och alla andra medarbetare, han låter det faktum att livet går vidare utanför och så fort föreståndaren kommer ut ur förrådet där en flicka sitter utan kläder medan en medelålders man stirrar på henne och hon går ut bland kunderna och ler och småpratar. Man sitter bara där och mår fysiskt illa och undrar varför ingen ifrågasätter varför en polis vill att någon måste göra upphopp utan kläder på, men ingen kan ju ifrågasätta en polis, han har ju lagen på sin sida.

Så om du är en som gillar skräckfilmer och letat länge efter en uppriktigt frånstötande film som får dig att faktiskt må illa (och jag är ganska avtrubbad när det gäller skräckfilm) så ska du se Compliance, och så kan du känna dig lite extra smart eftersom du sett en smal och svår indpendent film.






No comments:

Post a Comment