Pages

Tuesday, February 12, 2013

Die Hard with a vengeance






Så när man först räddat en kontorsbyggnad, och sen räddar en hel flygplats (och ett antal flygplan), hur toppar man sig själv ?John McClane vet, vet du ?



Det känns som att Die Hard filmerna hela tiden försöker vara bättre än sin föregångare. Först var det ett hus, sen en flygplats och i den tredje filmen så tar terroristerna hela Manhattan gisslan, och den här gången så är inte John McClane där för att rädda dagen, han ligger hemma och försöker komma över sin bakfylla. Ledaren för terroristerna har dock ingen medkänsla för alkoholiserade, frånskilda poliser, han vill ha McClane och tills han får vad han vill ha kommer han att fortsätta sprida skräck i stan, genom att spränga slumpmässiga byggnader i luften.


Men det är något speciellt med den här Simon som terroristen kallar sig, han är inte bara en vanlig terrorist, han är Hans Grubers bror. Om ni minns Die Hard 1 så antar jag att ni minns Hans Gruber, killen som låtsades vara terrorist bara för att kunna stjäla en massa pengar, killen som John McClane kastade ner från översta våningen. Man kan förstå att Simon är lite sur på McClane, men är det verkligen något att spränga en massa hus över ? Nej det är något annat som är i görningen, McClane och hans nya bästa vän Zeus (spelad av en extremt irriterad Samuel L. Jackson)
har dock inte tid att grubbla allt för länge, för att inte Simon ska bli för tjurig och fortsätta spränga saker så leker McClane och Zeus Simon säger och som ni hör på namnet så är det Simon som bestämmer...




Hela filmen är som en enda biljakt, fast ibland åker dem tåg och ibland så springer de runt hela stan och gör allt som Simon säger samtidigt som Simon sätter sin andra plan i verket, att råna guldreserverna som ligger djupt under ytan på New York.
Redan där så har Vengeance en mer invecklad plot är Die Harder och det är inte det enda som är bättre. fetare actionscener och helt klart ännu mer ambition än förra filmen...Men ändå är det något som inte gör att jag inte gillar Vengeance lika mycket som de två första filmerna, jag vet inte riktigt vad det är, det kanske handlar om att eftersom det är tredje filmen så börjar man bli lite trött på hela konceptet av en polis som måste rädda folk från terrorister. Det känns som om de har mjölkat grejen torr nu, vilket de nog också tänkte, eftersom Vengeance verkade vara den sista filmen i serien (det tog ju liksom 14 år innan det kom en till film).


Det går dock inte att förneka, det är ju Die Hard, non stop fucking action från början till slut, en rappkäftad Bruce Willis och en ännu mer rappkäftad Sam Jackson. Det går liksom inte att undvika det faktum att en Die Hard film är typ the apex of the vortex av actionfilmer och Die Hard with a vengeance är inget undantag, även om den kanske inte är lika bra som ettan och den är väl typ lika bra som tvåan (den kanske är lite bättre...Shit, jag vet inte...Det får bli ett senare samtalsämne) så är det fortfarande en riktigt bra actionrulle.

Det går inte att säga så mycket mer, det här blev en lite kortare recension, men att recensera alla Die Hard är lite som att recensera samma film fyra (snart fem) gånger.

Kanske vi kan få lite fräschare idéer imorrn som ger oss något annat att prata om än samma sak om och om igen...Nåväl

No comments:

Post a Comment